Dalälven är känd som en skiljepelare mellan norr och söder. Det gäller även växter och djur till viss del. Idag var det dags igen att se vad sörlänningarna kan bjuda på.
Hemma hade jag +-0 på termometern när jag gick upp. Inte bra för blommor i alla fall. Ett par timmar senare var vi framme vid området en bit från kusten. Jacka på och vi spanade av längs stigar. Temperaturen steg med solen och vi fick en riktigt härlig dag. Mat och kök hade vi med oss och vädret lika så.
Vi såg en hel del nytt även om vi var tidiga. Om någon vecka är det många fler sorter i blom här. Härliga hagar, skogsmark, fuktängar, lundar och lite våtmark hade vi att vandra genom.
Jag hade med ett teleobjektiv för att leta efter rosenfink och grönsångare men det blev inte tid till detta. Allt tar längre tid än man (jag) tror.
Här är de flesta sorterna vi hittade.
En märklig blomma som ser ut som en lila kotte. Märk den lilla blå blomman längst ned. Det kommer flera såna på detta ex snart. Det lila är bladen.
En “lampskärm” som finns från Skåne till fjällregionerna.
Vanlig färgglad vårblomma.
Dessa kan ses flyga på blomsterrika ängar och vägkanter. Bara hannen har orange färg på vingarna.
Majvivan syntes här och var hemmavid förr. Nu ser jag den sällan. Här i hagen var det ett lila skimmer på backen i vissa delar.
Säkert den vanligaste violen. När den ses hemma är det inte långt till sommar. Försommar i alla fall.
Evert Taubes blomma växer gärna där eken breder ut sig.
Denna blomma odlas och växer i vissa parker men även vilt i området söder om Dalälven.
Nästroten är en orkidé som saknar klorofyll. Därför ser den ut som den vissnat redan när den blommar. Den blommar i juni och detta ex har ett tag kvar…
den gamla skomakaren skulle haft semester nu när häggen blommar. Han tog ledigt mellan hägg och syren. Därav ordspråket. Jag förstår honom. Den vackraste tiden är nu.
Diket och bäckkantens gula färgklick.
Betesmarker
En art jag inte sett tidigare. Vanlig orkidé på Öland och Gotland.
Adam eller Eva? Jag vet inte vilken som är vilken…
Det engelska namnet passar bättre till detta bär. Som barn var det precis så man gjorde.
Ej utslagen
Om en vecka eller två förvandlas de vita snödropparna till klockor.