Resan mot Vadstena gick tidigt på påskaftonen. Efter 5 timmar i bil var det skönt att kliva ur vid Vadstena slott. Det slott Gustav Vasa lät bygga som försvarsborg på 1500-talet ett par år efter Dackefejden slagits ned. Slottet användes bara av kungligheter till början av 1700-talet. Efter det har det varit förråd och landsarkiv. 1620 är året slottet räknas som färdigbyggt med alla våningar och gavlar. Det var kul att gå runt i slottet och känna historiens vingslag. Gustav Vasa hade sin bröllopsfest här på slottet. Bara en sån sak.
Vi gick i riktning mot Vadstena kloster. klosterkyrkan syntes på håll så det var svårt att gå fel.
Vadstena kloster planerades och ritades av Heliga Birgitta. Invigningen gjordes 1384. Det var ett dubbelkloster som innefattade både nunnor och munkar ur Birgittinorden. Klostret kom till genom att kung Magnus Eriksson och drottning Blanka testamenterade Vadstena kungsgård (tidigare Folkungaättens palats).
1605 förvisas den sista nunnan från klostret efter att ha dömts för stöld. Klostrets byggnader har genom åren använts till diverse ändamål. Sinnessjukhus, fängelse, sjukhus för veneriska sjukdomar, vilohem och mycket mer.
Vi åt gott på Rådhuskällaren innan vi lämnade Vadstena.
Vid Omberg, öster om Vättern, står ett av Sveriges högsta träd. 2016 uppmätt till 49.5 meter. En Nordamerikansk kustgran.
Påskdagen tillbringades i Omberg med vandring runt på berget i 27 km. Det var två möra personer som kröp i säng på kvällen.
Annandag påsk kollade vi in Motala. Det var där vi bodde dessa dagar. Det blev först en runda i stan.
De 5 slussarna lyfter båtar 15 meter upp från sjön Boren till Motala Ström
Vi tog väl hand om tiden vid Vätterns stränder och hann med det vi skulle göra och lite till.